frysk
Inhoud
home
ges1020wip
techuitslagenfoto
links

drachten

wip


   WipschietenHet wip schieten is min of meer ontstaan uit de jacht. Men kon met een, gespannen, kruisboog heel makkelijk vescholen gaan zitten wachten tot er een vogel o.i.d. in een boom of struik ging zitten. Zonder dat het "slachtoffer" iets door, kon men makkelijk de pijl opleggen, richten en afschieten. Om ook hier de schutters scherp te houden werd er veelal op een wrede manier geoefend. Ter lering ende vermaak, bond men dan een vogel (een kip of een gans), aan zijn poten vast boven op een paal van ongeveer 12 meter hoog. Vervolgens werd er dan op de fladderende vogel geschoten.  De schutter die dan de vogel wist te doden, had dan de vogel als prijs. Omdat de vogel rondom de paal fladderde, kan men zich voorstellen dat dit voor de vogel een wrede dood werd. Vanzelfsprekend doet we dat heden tendage niet meer. Wel worden er in het zuiden des lands nog wel "vogelverschietingen"gehouden. Maar dan is de vogel, in de meeste gevallen, gemaakt van klei of gips. In de vogel zit dan een geldbedrag verstopt. De schutter die het klaar krijgt om de "vogel" naar beneden te krijgen is dan de Koning. Doordat het gips aardig hard is kan een dergelijke verschieting aardig lang duren. Als variant hierop werd de vogel vervangen door een schijf van ijzer. Hier is het wipschieten uit ontstaan. wip1
Bij het wipschieten is het de bedoeling om een schijfje, varierend van 8 naar 4 cm, wat zich op een paal van 12,5 m hoogte bevind van de paal te schieten, te "wippen".  Een dergelijke wedstrijd is heel digitaal, het is raak wip2of niet raak. Raak betekent 1 punt. Een wedstrijd bestaat uit 20 schoten, verdeelt over 4 palen ook wel bomen genoemd. Op de eerste paal of boom bevindt zich een schijf of wip van 80 mm, boom 2 en 3 een wip van 70 mm, en boom 4 een wip van 60 mm. Op iedere boom dient men 5 x te schieten.
Nu kan het gebeuren dat tijdens een wedstrijd er 1 of 
meerdere schutters een gelijk aantal punten behaald hebben. Dan wordt in een nakamp beslist wie de winnaar is. Men begint dan weer boom 1 en gaat men door net zolang tot 1 van de schutters mist. Is men uiteindelijk aangekomen op boom 4, dan begint men weer bij boom 1, echter met een door de jury te bepalen handicap, bijv. met 1 hand op de rug schieten. Een nakamp kan op deze manier soms wel eens flink uitlopen.  Ook hier heeft men een Koningwedstrijd,Wipschieten1 deze wordt verschoten, ook weer op 4 bomen maar dan zijn de wippen 80-, 70-, 60- resp. 50  mm in doorsnede.
boog
                                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Verschillende bogen.